Hradecká Městská karta slaví 10 let.

6.1.2016

Hradecká Městská karta slaví 10 let.

Už deset let používají cestující v hradecké MHD elektronický odbavovací systém využívající bezkontaktních čipových karet. Městských karet, které slouží jako elektronický nosič předplatných časových jízdenek a elektronická peněženka, bylo vydáno již více než 150 tisíc a v aktivním provozu jich je zhruba polovina. Kartou je možná úhrada nejen jízdného v MHD v Hradci Králové, ale i v sousedních Pardubicích, lze na ni pořídit i vstup na koupaliště, použít ji jako průkazku do knihovny nebo uhradit jízdné veskibusu.

„Zavedení elektronického odbavovacího systému znamenalo v roce 2006 velmi rozsáhlou změnu v provozu hradecké MHD. Bylo nutné osadit všech 134 vozů kabeláží, palubními počítači, vozovými čtečkami a GPS moduly, vše odladit nejdříve v laboratorních podmínkách, pak v ostrém provozu a následně pak připomínkovat u dodavatele – slovenské firmy EMTEST, a.s., Žilina. To vše probíhalo bez přerušení běžného provozu. Investice do této změny činila 17 milionů korun,“připomíná počátky tohoto systému vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Městská karta přinesla cestujícím v hradecké MHD výrazně levnější jízdné než u papírových jízdenek, cenový bonus za krátkou jízdu na jednu až dvě zastávky a za přestup v určeném časovém intervalu a nabízí i úhradu jízdného až čtyřem dalším spolucestujícím. Městskou kartu je možné dobíjet od loňského března on-line přes internet, což dosud využilo více než dvacet tisíc zájemců a utratilo tímto způsobem více než pět a půl milionů korun. Zůstává i možnost dobíjení v šesti samoobslužných dobíjecích automatech, v zákaznických centrech dopravního podniku a v městském informačním centru.

V roce 2011 přibyla městské kartě sesterská volná karta, která není vázána na jednoho konkrétního uživatele a je přenosná. Je volně v prodeji bez nutnosti vyplňovat žádost o její vydání.

V aktivním provozu je městská karta u 75 tisíc uživatelů, celkem bylo vydáno již více než 150 tisíc kusů, z toho je přes sedm tisíc karet volných či přenosných. Počet aktivních nezlevněných karet je 31,5 tisíce, studentských je sedm a půl tisíce, senior 65-70 let pět tisíc, senior nad 70 let je devět a půl tisíce a na kartu s časovou jízdenkou jezdí přes tisíc držitelů Janského plakety. Ročně se nyní vyrobí kolem 10 tisíc karet. Na všech typech karet je průměrně uloženo okolo osmi milionů korun.

„Městská karta umožňuje využívat i dalších výhod a služeb, které Hradec Králové poskytuje občanům a návštěvníkům. Městskou kartu návštěvníci mohou od května 2010 využívat také v areálu koupaliště Flošna i ve wellness studiu Flošna, od června 2013 lze kartu využít v městských lázních na Eliščině nábřeží. Lze ji použít také k identifikaci čtenáře v půjčovnách Knihovny města Hradce Králové, kde je automatizovaný výpůjční protokol, klient ji může používat jako čtenářský průkaz i do Studijní a vědecké knihovny. Záměry z let předchozích na zapojení dalších organizacích v kultuře, v cestovním ruchu či využití městské karty ve školních jídelnách a při evidenci žáků v základních školách se zatím naplnit nepodařilo. Z karty lze platit jízdné na sezonní zimní lince skibusu na trase Hradec Králové – Deštné v Orlických horách a zpět a v turistickém vláčku, který bude letos v provozu od 26. března do 28. srpna,“jmenuje uskutečněné i zatím neuskutečněné možnosti dalšího využití městské karty František Meduna.

S novou městskou kartou vydanou zdarma usedli již posedmé v první školní den v září 2015 do školních lavic i prvňáčci sedmnácti základních škol zřizovaných statutárním městem Hradec Králové. V roce 2014 bylo vydáno 280 karet a vloni 320 kusů.

Čipová městská karta má platnost pět let. Pokud však není užíváním poškozena, což se při běžném zacházení nestává, není třeba o nové žádat. Důvodem k výměně dosavadní karty za novou je zatím jedině poškození karty, způsobující její nefunkčnost, nebo změna údajů vytištěných na kartě, tedy jména či příjmení, případně výraznější změna podoby držitele, která by neodpovídala fotografii. Stav karty, její zůstatek a platnost lze sledovat pohodlně přes webové rozhraní.

„Městskou kartu lze pořídit v zákaznických centrech nebo přes internet - vyrobíme ji i na počkání v zákaznickém centru v Pouchovské ulici v sídle dopravního podniku,“dodává František Meduna.

Další podrobné informace o internetovém dobíjení včetně obchodních podmínek je možné získat na webových stránkách společnosti - více na: Online dobíjení Městské karty.

 

 

Ceník poplatků

 

Druh služby:

Výše poplatku:

Za aktivaci a vydání Městské karty             95,- Kč
Za aktivaci a vydání Městské karty – VOLNÁ KARTA             80,- Kč
Za aktivaci a vydání Městské karty expres (na počkání)           150,- Kč

 

Příjemnou cestu MHD s MĚSTSKOU a VOLNOU KARTOU.