Aktuality

Dopravní podniky otevřou své brány a pochlubí se vozovnami

6.6.2023

 

     TISKOVÁ ZPRÁVA SDP ČR

Dopravní podniky otevřou své brány a pochlubí se vozovnami

Praha, 2. června 2023

Letní měsíce budou opět nabité nejrůznějšími zábavnými akcemi, které pro své fanoušky chystají dopravní podniky. Všechny budou samozřejmě spjaté s městskou hromadnou dopravou. Představí se zázemí vozoven, ale také historické vozy.

„Vloni jsme na webu www.sdp-cr.cz spustili sekci Kalendář akcí pro veřejnost, která se těší velké oblibě, dokonce je to nejnavštěvovanější stránka našeho webu. Fanoušci městské hromadné dopravy se tu na jednom místě dozví o všech plánovaných akcích dopravních podniků, které patří do našeho sdružení, tedy největších dopravních podniků v republice.
A letos je opravdu z čeho vybírat,“
uvedl předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Většina červnových akcí je věnována dětem a spojena s Mezinárodním dnem dětí. Hned
1. června připravil Den dětí v dopraváckém stylu Dopravní podnik Ostrava. V sobotu 3. června se koná Pražský dopravní den dětí v Braníku, který připravuje Dopravní podnik hl. m. Prahy ve spolupráci s Českými drahami a společností Ropid. Brány svých vozoven otevřou dopravní podniky v Ústí nad Labem, Zlíně, Brně nebo Českých Budějovicích. „Den otevřených dveří pořádáme po čtyřech letech. Zájemcům představíme zázemí autobusové vozovny
v Novohradské ulici, budou si moci prohlédnout techniku, která je potřeba k zajištění MHD, ale třeba i správu veřejného osvětlení a trolejbusového trakčního vedení. Atrakcí bude mnohem víc a zábavu si určitě užijí nejen děti
,“ vyjmenoval ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.

V Pardubicích připravili historické jízdy trolejbusů a autobusů, které se konají od května až do října a připomínají významné události z historie místní hromadné dopravy.  Další akce pořádají dopravní podniky v průběhu celého léta až do podzimu. Dopravní podnik města Hradce Králové připravuje bohatý program u příležitosti 95. výročí založení MHD v Hradci Králové na sobotu 7. října. Všechny plánované události najdete na adrese https://www.sdp-cr.cz/cz/kalendare/akce-pro-verejnost/.

 

Kontakt pro média:

Linda Hailichová

tisková mluvčí SDP ČR

media@sdp-cr.cz

+ 420 603 881 018

www.sdp-cr.cz

Sdružení dopravních podniků ČR je nejvýznamnější asociace provozovatelů městské hromadné dopravy v ČR. Sdružuje 22 dopravních podniků, působících zejména v krajských městech a zahrnuje mimo jiné všechny provozovatele elektrické drážní (tzn. tramvajové, trolejbusové a speciální) dopravy v ČR. Členské dopravní podniky ujedou ročně přes 320 milionů vozových kilometrů a přepraví téměř 1,8 miliardy cestujících. Provozují více než 6 000 vozidel, z nichž nadpoloviční většina je bezemisních.