Aktuality

MOVEMBER 2021: Kníratá tramvaj v hlavní roli nového videa

4.11.2021

 
     TISKOVÁ ZPRÁVA SDP ČR

Kníratá tramvaj v hlavní roli nového videa

Plzeň 1. listopadu 2021 

 

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a Nadační fond Muži proti rakovině představují nové video na podporu listopadové akce Movember. Je to již druhý společný počin, první video vzniklo na počátku spolupráce SDP ČR a Nadačního fondu v roce 2018 a stalo se hitem internetu. Na podzim letošního roku se aktuální video natáčelo ve dvou plzeňských tramvajích. Movember je známá celosvětová akce, která každoročně usiluje o změnu pohledu na mužské zdraví, na nebezpečí rakoviny varlat, prostaty a psychické problémy s tím spojené. Držitelem licence pro pořádání osvětové akce Movember v České republice je právě Nadační fond Muži proti rakovině.

„Nové video s pracovním názvem Revizor je primárně určeno pro sociální sítě a záměrně neobsahuje informaci o zdravotním riziku či nutnosti vyšetření. Jeho účelem je upozornit na samotný Movember, který pro mě osobně vždy byl a je veselou akcí o velmi smutných věcech. Může to znít jako protimluv, ale humor a nadhled, který je nezbytnou součástí Movemberu, je jedním ze zásadních faktorů, který pomáhá náročné téma, jakými jsou obě typicky mužské formy rakoviny, oddémonizovat,” říká Jirka Hofreitr, koordinátor Nadačního fondu Muži proti rakovině a zároveň autor obou scénářů zmíněných snímků.

Hlavní roli v novém videu hraje revizor, černý pasažér a kníratá tramvaj. Snímek opět vznikl ve spolupráci s ImagePro, kteří patří k nejčastějším tvůrcům českých promo materiálů Nadačního fondu. Realizace scénáře se ujala tvůrčí dvojice Tiep Tran Van a Richard Bezděka. Zajímavostí je i získání bezplatné licence ke skladbě Lucky Boy od tvůrců kultovního českého snímku Samotáři Davida Ondříčka a Jana P. Muchowa, kteří spolu pracovali i na aktuálním celovečerním filmu Zátopek.

SDP ČR se letos k Movemberu přihlašuje již počtvrté v řadě. V jedenácti českých městech budou během celého listopadu opět jezdit vozy městské hromadné dopravy s nalepenými kníry. Zapojené dopravní podniky budou o akci i problematice informovat individuálně například na letácích ve vozech nebo na svých sociálních sítích. Kníry na vozech se objeví v Karlových Varech, Pardubicích, Plzni, Brně, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Praze nebo v Ústí nad Labem.

„Vozy městské veřejné dopravy vidí denně velké množství lidí. Jak nám potvrdili zástupci Nadačního fondu Muži proti rakovině, zpětná vazba ukazuje, že se jedná o velmi efektivní formu propagace Movemberu. V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt nemoci, a díky nadačnímu fondu Muži proti rakovině se tak téma dostává do širokého povědomí,“ vysvětluje předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Zvyšující se povědomí o akci s sebou přináší i větší znalosti v oblasti prevence a nutnosti vyšetření, ať už se jedná o rakovinu prostaty či varlat. „Povědomí o Movemberu roste každým rokem, kdy se do akce zapojuje stále větší množství účastníků, kteří chtějí vyjádřit podporu nemocným a šířit osvětu o mužském zdraví ve svém okolí. Cílem samozřejmě není pouze změna vzhledu muže na jeden měsíc, ale celková změna přístupu k prevenci rakoviny prostaty a varlat. Například karcinom prostaty patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. Ročně si jen v Čechách vyslechne diagnózu v průměru 8 000 mužů. Pokud se ale zhoubný nádor prostaty podaří odhalit včas, je zpravidla dobře léčitelný,“ říká prof. Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti a zakladatel Nadačního fondu Muži proti rakovině

Organizátorem osvětové akce Movember v České republice je Nadační fond Muži proti rakovině, který se od svého vzniku v roce 2012 snaží zlepšit povědomí o nutnosti preventivních prohlídek mužských pohlavních orgánů. Nadační fond Muži proti rakovině podporuje výzkumné projekty a rozvoj léčby urologických nádorů, šíří osvětu v této oblasti a pomáhá získat finanční zdroje na nákupy přístrojového vybavení pro léčbu onkologických pacientů.

Více informací naleznete na: www.muziprotirakovine.cz.

Video ke shlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=etQEz7udK4c

 

Kontakt pro média:

Jirka Hofreitr

koordinátor Nadačního fondu Muži proti rakovině, Movember ČR

jirka@muziprotirakovine.cz

+420 776 569 425

 

Linda Hailichová

tisková mluvčí SDP ČR

media@sdp-cr.cz

+ 420 603 881 018

www.sdp-cr.cz

 

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) je nejvýznamnější asociace provozovatelů městské hromadné dopravy (MHD) v ČR. Sdružuje 21 dopravních podniků, působících zejména v krajských městech a zahrnuje mimo jiné všechny provozovatele elektrické drážní (tzn. tramvajové, trolejbusové a speciální) dopravy v ČR. Členské dopravní podniky ujedou ročně více než 308 milionů vozových kilometrů a přepraví více než 1,5 miliardy cestujících. Provozují 2 969 autobusů, 1 647 tramvají, 747 trolejbusů a 730 vozidel metra.