Aktuality

Od 1. července s papírovou jízdenkou nástup do vozů MHD pouze předními dveřmi

27.6.2013

Od 1. července s papírovou jízdenkou nástup do vozů MHD pouze předními dveřmi

Cestující s papírovými jízdenkami čeká v královéhradecké MHD od počátku prázdnin změna. K odbavení budou do autobusů a trolejbusů nastupovat výhradně předními dveřmi, kde bude nově od července umístěn pouze jediný původní mechanický strojek ve voze. Dopravní podnik chce tímto opatřením zejména eliminovat počty černých pasažérů a s tím spojené nemalé finanční ztráty.

Nástup s papírovou jízdenkou pouze předními dveřmi zavádí od letošního 1. července dopravní podnik především jako prevenci proti dodatečnému označování papírových jízdenek v mechanických strojcích uvnitř vozu při probíhající přepravní kontrole, proti opakovanému označování jedné jízdenky nebo ponechávání jízdenky ve strojku pro dalšího cestujícího.

Neoznačená jízdenka je neplatná. Do strojku se jízdenka zasouvá ve směru šipky lícní plochou k cestujícímu a do ukončení přepravy je nutné si ji uschovat pro kontrolu.

Odborným odhadem vzniká ročně zhruba 16 tisíc případů závadného odbavení vztahujícího se právě na jednotlivou papírovou jízdenku.  „Omezení jízd bez zaplaceného jízdného se projeví i ve zvýšení tržeb a následným vyloučením černých pasažérů dojde i ke zlepšení kvality přepravy pro platící cestující,“ říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna a dodává: „Nechceme dopustit, aby slušní cestující na černé pasažéry dopláceli.“

Dopravní podnik dále předpokládá i mírné zvýšení zájmu o používání městské karty, která je pro cestování a platbu jízdného v mnoha ohledech výhodnější. „Pro cestujícího, který používá čipovou kartu, je odbavení jednodušší a rychlejší, navíc ve srovnání s platbou v hotovosti ušetří. Jednotlivé jízdné zaplacené v hotovosti vyjde na 15 korun, při použití čipové karty cestující zaplatí jen 12 korun. Výhodnější jsou i ostatní tarify hrazené z elektronické peněženky,“ přibližuje rozdíl v platbách jízdného František Meduna.

„Doufáme, že i naši cestující pochopí nutnost zavedení tohoto opatření a že si na nový způsob odbavení ve vozech rychle zvyknou,“věří František Meduna. „Prosíme cestující s papírovou jízdenkou, aby si ji připravili vždy včas, a pomohli tak k rychlému odbavení a k zachování plynulosti dopravy. Na tuto novinku pasažéry upozorní také včas informační samolepky na vozidlech MHD (u všech dveří), plakáty A4 uvnitř vozů či info za předním sklem (u řidičů) vozů MHD- opět ve formátu A4.“  Informace o této novince byla také obsahem oficiální tiskové zprávy magistrátu města ze dne 6. června 2013.

Při odbavení SMS jízdenkou a městkou kartou nedochází ke změně, zůstává v platnosti nástup do dopravního prostředku MHD všemi dveřmi.

Přední dveře budou beze změny i nadále využívat cestující s požadavkem na nákup jízdenky u řidiče, případně při dotazu na řidiče. Nástup předními dveřmi je určen také osobám nevidomým nebo nevidomým se psem. Nástup cestujících do vozidel MHD pouze předními dveřmi, kdy řidič provádí u cestujících kontrolu platnosti jízdního dokladu, platí také v pracovní dny od 19 hodin do 4 hodin, v sobotu, neděli a ve svátek po celý den* a vždy ve II. tarifním pásmu. * v této době provádí kontrolu i Mobilní jízdenky řidič vozu, kterému je cestující povinen předložit ke kontrole své mobilní zařízení s platnou jízdenkou.

Pro výstup z vozidel platí zásada, že cestující vystupuje především prostředními a zadními dveřmi vozidla.

Tato změna bude zapracována do Smluvních přepravních podmínek a zahrnuta do jejich výňatku umístěného ve vozech.

Děkujeme všem našim cestujícím za pochopení a dodržování tohoto opatření.