Aktuality

Dopravní podnik i letos naděluje cestujícím nové čekárny

18.12.2014

Dopravní podnik i letos naděluje cestujícím nové čekárny

Podobně jako každý rok i letos „naděluje“ Dopravní podnik města Hradce Králové svým cestujícím několik nových čekáren na zastávkách MHD. Letos jich je šest v různých částech města, kde dosud buď nebyly přístřešky vůbec, nebo ty stávající již dosluhovaly. Nově také budou některé zastávky MHD sloužit i regionálním dopravcům.

Za pětici čekáren zaplatilo město Hradec Králové 650 tisíc korun, šestou čekárnu zafinancoval dopravní podnik. Ten také všechny čekárny vlastními silami v nedávné době vyrobil i instaloval. „Zcela nově získaly přístřešky zastávky Truhlářská ve Věkoších, Bavlna ve směru do centra města a Emergency ve fakultní nemocnici. Lepší zázemí budou mít teď také cestující v zastávkách Heyrovského ve směru k Fortně, Letiště ve směru do centra a nová čekárna už také slouží v Malšovicích na zastávce Husův pomník,“ říká vedoucí správy majetku a investiční výstavby dopravního podniku Martin Kracík a dodává, že právě u poslední zmiňované zastávky se podařilo instalací nové čekárny přispět k lepšímu vzhledu lokality, když nahradila původní, umístěnou nevhodně blízko pomníku.

Dopravní podnik má obměnu, výstavbu i provozování přístřešků ve své pravidelné náplni práce. Většinou se jedná zhruba o pět čekáren ročně, ale například v roce 2012 jich bylo hned dvacet.

Královéhradecký dopravní podnik spravuje, včetně přilehlých obcí spadajících do II. pásma, 221 přístřešků na zhruba čtyřech stech zastávkách.Mnohé z nich čekárny vůbec nepotřebují, protože jsou jen výstupní nebo zázemí cestujícím zajišťuje jiný objekt, například terminál hromadné dopravy. Počet přístřešků, které potřebují obměnit je proto už malý - moderních prosklených čekáren je po městě 192. Všechny zastávky navíc prošly v nedávné době kompletní obnovou označníků. Hradecká stanoviště MHD jsou tak oproti jiným městům velmi moderní a přívětivá. „Za to, že jsou zastávky stále pěkné, můžeme poděkovat také cestujícím, kteří se k nim chovají hezky a neničí je. Hradec patří v tomto ohledu určitě mezi kultivovanější města,“ chválí cestující Martin Kracík.

Některé ze zastávek MHD se nově stávají také zastávkami pro autobusy regionální dopravy. Cestujícím těmito spoji poslouží nejen čekárny, ale i stávající označníky, kde jsou vyvěšené jízdní řády pro všechny druhy dopravy. Mezi zastávky s tímto provozem patří například Stoletá.

 

Soubory ke stažení: