Aktuality

Čtvrt milionu jízd na jízdenky z mobilu v hradecké MHD

28.2.2014

Čtvrt milionu jízd na jízdenky z mobilu v hradecké MHD

Už 250 tisíc jízd podnikli cestující hradecké MHD na SMS jízdenky. Na čtvrtmiliontou jízdenku cestoval 18. února 2014 v 20.49 hodinpan Zdeněk Kolouch. Bylo to přesně dva roky jeden měsíc a dva dny od uvedení této služby v Hradci Králové do praxe. Včera mu k jubilejní mobilní jízdence oficiálně poblahopřáli zástupci našeho dopravního podniku Ing.  Januš a Ing. Meduna.

Majitel jubilejní SMS jízdenky tuto službu využívá hojně. „Bydlím v Chotěboři, ale kvůli práci jsem přes týden tady v Hradci a právě na cestu do zaměstnání a ze zaměstnání SMS jízdenky používám. Za týden to vychází zhruba osmkrát,“ říká Zdeněk Kolouch. Přes léto sice jezdí na kole, ale v zimě využívá služby MHD denně, zejména linky 11, 15 a 17. „Možnosti využít k úhradě jízdného telefon jsem si všiml na upoutávkách ve vozech MHD. Je to jednoduchý a pohodlný způsob, který funguje bez problémů. Podobné odbavovací možnosti jsem znal už z cestování v MHD v Praze. Hradecká městská doprava je ale příjemnější. Vozy jsou čisté a spoje jezdí víc na čas,“ chválí naši MHD sympatický mladý muž.

„Zdeňku Kolouchovi jsme včera poblahopřáli k jubilejní jízdence a poděkovali za využití našich služeb. Jako pozornost od Dopravního podniku obdržel knihu Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928 – 2013, rodinnou jízdenku na hradecký turistický vláček a elektronickou volnou kartu s kreditem 300 korun,“ říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna a dodává, že po rozhovoru s panem Kolouchem se navíc ukázalo, že právě cestování na volnou kartu bude pro jeho potřeby cenově nejvýhodnější variantou.

Měsíční rekord v nákupu SMS jízdenek zaznamenal dopravní podnik vloni v listopadu, kdy na SMS jízdenku jelo 17 215 cestujících. Hned následující měsíc - 7. listopadu byl pak překonán denní rekord, kdy si přes mobilní telefon objednalo jízdenku přesně 756 pasažérů. Tento měsíc pak došlo i k překonání prodejů o víkendu, kdy si v termínu 2. – 3. listopadu zakoupilo mobilní jízdenku celkem 690 cestujících.V hradecké MHD existují dokonce dva způsoby objednání mobilní jízdenky. První, běžný, pomocí SMS a druhý, v ČR unikátní, patentově chráněnou, formou prozvonění, který je určen více pro pravidelné a časté užívání.