Aktuality

Evropský týden mobility v Hradci Králové – MHD 22. září zdarma

23.9.2015

Evropský týden mobility v Hradci Králové – MHD 22. září zdarma

Opět po roce zavítalave dnech 16. až 22. září do Hradce Králové celoevropská kampaň na podporu udržitelných forem městské dopravy EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY 2015, letos        s heslem „VYBER. ZMĚŇ. ZKOMBINUJ.“. Smyslem akce je ukázat, jaký vliv má doprava a mobilita na kvalitu našeho života a jak i malá změna dopravního chování může učinit život člověka ve městě kvalitnější. A právě dopravní mix s větším zapojením pěší, cyklistické nebo hromadné dopravy bylhlavním motivem letošního ročníku. Tzv. udržitelné formy dopravy nabízejí moderní alternativu k přepravě po městě, naše město nezahlcují a přispívají k lepšímu životu v něm.

V rámci letošní kampaně bylo pro obyvatele města připraveno několik zajímavých akcí s cílem více představit možnosti a výhody městské hromadné dopravy, pěší a cyklistické dopravy při každodenním cestování městem.

Hlavním dnem letošního ročníku kampaně bylo pak úterý 22. září, jako tzv. „Den bez aut“, kdy od 13 do 17 hodin „U Grandu“ proběhlastatická ukázka elektrobusu SOR EBN 11 z dílen společnosti SOR Libchavy - poslední novinky projektu elektromobility DPmHKa kde cestující mohli také získat informace o možnostech cestování v hradecké MHD.

Součástí Dne bez aut byla také zvýhodněná MHD - cestující po prokázání platným řidičským průkazem mohlipoužít vozidla MHD po celý den zdarma(při využití této možnosti cestující k nástupu do vozu MHD využívali vždy přední dveře a řidiči vozu MHD se prokázalimísto jízdního dokladu svým řidičským průkazem).

Této možnosti využilo více než tisíc šest set cestujících, což je určitě velmi slušná hodnota – věříme, že se v tomto čísle nacházejí i noví cestující, kteří si tuto možnost cestování po svém městě mohli vyzkoušet poprvé a kteří tak na vlastní osobě mohli zjistit, že MHD je nejen šetrná k životnímu prostředí, ale že je pohodlná, bezpečná, čistá, že nemusí řešit parkování a že se dá v podstatě díky MHD všude v našem městě snadno dostata mohli by tak pak dojít k úvaze o možném jejím pravidelném využívání. Rádi bychom ve vozech MHD viděli i ty, kteří v níjeli naposledy někdy před dvaceti lety – i později – třeba před revolucí (zjišťujeme v průzkumech, že jich je opravdu hodně) a mají ji zafixovánu z těch dob negativně. Věříme, že byli spojeni.

 

Soubory ke stažení: