Aktuality

VÝZVA VŠEM FANOUŠKŮM DOPRAVY V NAŠEM MĚSTĚ – POMOZTE NÁM PŘIPOMENOUT HISTORII MHD

8.2.2019 |  

Tento rok oslaví hradecká trolejbusová doprava 70 let svého fungování a Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. chystá jako její provozovatel připomenutí vývoje této formy dopravy v naší krajské metropoli.

Slavnostní konvoj trolejbusů VETRA-ČKD při zahájení provozu na Ulrichově náměstí 2. května 1949 (Muzeum východních Čech)

Máte doma zajímavé materiály, předměty či fotografie, které by mohly přispět k dalšímu zmapování historie trolejbusové dopravy v našem městě? Ozvěte se nám.

Vážení příznivci a pamětníci hradecké městské dopravy, ale samozřejmě nejen Vy, obracíme se na Vás opět s prosbou o spolupráci při mapování její historie.

V tomto roce uplyne 70 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci Králové, když 2. května 1949 byla uvedena do provozu linka Nádraží – Nový Hradec Králové.

K tomuto významnému výročí připravuje Dopravní podnik města Hradce Králové na sobotu 18. května od 9 do 14 hodiny v prostorách terminálu hromadné dopravy menší oslavu. S programem akce bude veřejnost postupně seznamována – již nyní však můžeme přislíbit oblíbené statické ukázky a jízdy historickými vozy.

Chtěli bychom poprosit o pomoc veřejnost - pokud máte doma nějaké zajímavé předměty, publikace, dobové propagační materiály a listiny či fotografie, které by mohly přispět k dalšímu zmapování historie trolejbusové dopravy v našem městě a které se neobjevily v naší publikaci Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928 – 2013 autorky Hleny Rezkové, rádi bychom je využili. Jak nyní, tak případně do aktualizace této knihy.

Tyto artefakty bychom si zapůjčili, popř. s Vaším svolením zadokumentovali, případně i odkoupili a využijeme je při svých aktivitách směřujících k hlubšímu seznámení s historií a současností hradecké MHD a následně i k její další popularizaci. V případě velmi zajímavých informací se s veřejností o ně podělíme již v průběhu roku – třeba i na našich www stránkách či Facebooku. Případně se objeví i na výstavě 70. let trolejbusů v Hradci Králové, kterou na období od 27. dubna (vernisáž) do 2. června 2019 připravuje ve spolupráci s naší společností Spolek pro elektrickou trakci v prostorách haly MHD Terminálu hromadné dopravy.

Pokud se s něčím podobným setkáte či vlastníte, tak pro konzultaci, nabídku či předání možných materiálů (zejména tedy do roku 1965) prosím kontaktujte DPmHK, a.s. pana Františka Medunu na e-mail: meduna@dpmhk.cz  a my se s Vámi spojíme a domluvíme podrobnosti.

Těšíme se na spolupráci při objevování nových informací o historii trolejbusové dopravy v Hradci Králové.