Aktuality

Stanovisko SDP ČR k chystanému nařízení vlády o pracovní karanténě

12.1.2022

 
     TISKOVÁ ZPRÁVA SDP ČR

 

Stanovisko SDP ČR k chystanému nařízení vlády o pracovní karanténě

Praha, 12. ledna 2022

Představitelé dopravních podniků vnímají pozitivně informace, že budou řidiči MHD zařazeni do krizové infrastruktury státu. Tím budou mít dopravní podniky v rukou nouzový nástroj
v podobě tzv. pracovní karantény. Ta by měla za určitých podmínek umožnit nastoupit na směnu i takového zaměstnance, kterému vyšel pozitivní antigenní test, ale nepociťuje příznaky onemocnění covid-19, a to až do doby výsledku PCR testu.

„Pracovní karanténu ale vnímáme jako nástroj, který bychom využili pouze v situaci nejvyšší nouze a v takových vozech, které umožňují stoprocentní oddělení řidiče od cestujících.
V běžném provozu si ale neumíme představit, jak by potenciálně nakažení řidiči pracovali. Ve většině provozů není technicky možné oddělit pozitivní řidiče od těch negativních ať už v zázemí vozoven nebo na konečných, o střídání řidičů na trase nemluvě,“
říká předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Dopravní podniky mají připravené krizové scénáře, kdy jsou schopni poslat do provozu
i zaměstnance, kteří normálně vykonávají jinou práci, ať už jde o dělníky, techniky či kancelářské profese, ale zároveň mají oprávnění na řízení některého z vozů MHD. V záloze mají připravené i brigádníky.

„Pokud by opravdu nastala situace, že budeme mít denně stovky tisíc nakažených lidí, pravděpodobně se sníží i poptávka po přepravě, takže jako logičtější scénář se nám jeví omezení provozu, než že bychom připustili kontakt pozitivně testovaného řidiče s cestujícími. Dopravní podniky po celou dobu pandemie dbají na zvýšenou očistu a dezinfekci ve vozidle, proto i v budoucnu budeme dělat maximum možného, abychom naše cestující nevystavili riziku nakažení nemocí covid-19,“ zdůraznil Tomáš Pelikán.

 

 

Kontakt pro média:

Linda Hailichová

tisková mluvčí SDP ČR

media@sdp-cr.cz

+420 603 881 018

www.sdp-cr.cz