Hradecký dopravní podnik testuje kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric

27.3.2023

První kloubový elektrobus SOR NS 18 Electric (jde o elektrickou verzi kloubového autobusu NS 18) testuje jako první mezi českými dopravními podniky Dopravní podnik města Hradec Králové. Půjčený jej má od výrobce SOR Libchavy spol. s r.o. a v příštích dnech ho zkušebně nasadí na vybrané linky.

Společnost SOR Libchavy jej poprvé představila (vedle trolejbusu SOR TNS 12) na veletrhu CzechBus (11. středoevropském veletrhu autobusů, hromadné dopravy, telematiky a servisní techniky), který se konal ve dnech 22. - 24. listopadu 2022 v prostorách PVA EXPO Praha – Letňany.

„Po instalaci odbavovacího systému bychom ho chtěli v Hradci Králové vyzkoušet na běžných linkách MHD s cestujícími a to především č. 9, 23 a 24," informuje ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham.

Elektrické autobusy jezdí v současnosti v krajském městě na pěti linkách. Rozšíření elektromobilů na další linky brání i kapacitní důvody, a proto teď hradecký dopravce novinku testuje.

„Zatím máme dohodu s výrobcem do 5. května, případně si ho můžeme ponechat i déle," doplnil Zdeněk Abraham.

Elektrobus je celonízkopodlažní a je vybaven velkokapacitní trakční baterií o kapacitě 600kWH, kdy výrobce garantuje dojezd na jedno nabití až 350 km. Nabíjení elektrobusu je možné v pomalém režimu přes noc pomocí kabelu dle standardu CCS2 a současně je elektrobus vybaven systémem OPPCharge, pro průběžné automatické nabíjení během dne na lince pomocí pantografu umístěného na střeše.

Elektrobus je plně klimatizovaný, vybavený vnitřním i vnějším kamerovým systémem se záznamem, WiFi pro cestující nebo USB zásuvkami pro nabíjení mobilních telefonů. Pracovní prostor řidiče je vybaven plně digitální palubní deskou, lednicí na nápoje a dalšími komponenty reflektujícími poslední technické trendy.

Zatím první zakázkou pro výrobce je dle rámcové smlouvy osm vozů pro ČSAD MHD Kladno a.s., kam se i tento elektrobus po skončení testů v Hradci Králové poté přemístí.

Dopravní podnik města Hradce Králové dosáhl v lednu tohoto roku s elektrobusy magické hranice, a to čtyř milionů ujetých kilometrů. Zásluhu na překonání této významné vzdálenosti má flotila 20 elektrobusů SOR NS 12 ELECTRIC pořízená v pololetí roku 2018. 

Nemůžeme však zapomenout ani na první „průzkumníky“ elektrobusové dopravy v Hradci Králové ze SOR Libchavy spol. s r.o. Již v září 2013 nasadil DP do provozu model SOR EBN 9,5 - aktuálně ev. č. 401 a v únoru 2015 pak následoval vůz SOR EBN 11 - aktuálně ev. č. 403. U SOR EBN 9,5 v té době šlo nejen o první elektrobus od SORu v této délkové kategorii, ale zároveň o první z vozů řady EBN, u něhož byl použit facelift předního a zadního čela dle návrhu českého architekta doc. Ing. arch. Patrika Kotase.