Den matek 8. 5. 2022 – blahopřejeme

26.4.2022

Speciálně vyzdobené vozy hradecké MHD se stávají v posledních letech již hezkou tradicí, i když v České republice stále poměrně ojedinělou. Dopravní podnik města (DP) tak několikrát ročně připravuje slavnostní vůz i k různým příležitostem.

V minulých letech jsme se tak v ulicích města mohli setkat s netradičním trolejbusem, který speciálním polepem Městská Doprava Ženám přál k jejich svátku 8. března nebo vyjel jarně vyzdobený Velikonoční trolejbus. Před Vánoci se pak mohli cestující svézt v krásně nazdobeném a nasvíceném Vánočním či PF-kovém trolejbusu či elektrobusu. Další polep, tzv. „srdíčkový“, brázdil ulice města například v souvislosti s koronavirem od konce dubna 2020. S heslem Děkujeme Hradečáci! jsme touto formou poděkovali všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli v Hradci Králové na boji proti šíření pandemie. Poděkoval také každému, kdo pomohl v tomto úsilí i samotnému DP a všem jeho zaměstnancům, kteří svoji prací a zodpovědným přístupem dokázali udržet (a nejen tehdy) fungující MHD ve městě.

Další nekomerční polep, který se v ulicích našeho města objevil v roce 2020 od června až do začátku školního roku, přál všem krásné užití dovolených či prázdnin. V květnu minulého roku pak proběhla akce „MÁJOVÝ VZKAZNÍK – Pět Pětek v máji! Pojďte s námi v máji udělat radost svým blízkým – pošlete osobní vzkaz přes vozy hradecké MHD!“, a to opět včetně speciálního polepu trolejbusu. Byla určena všem, kteří chtěli originálním způsobem poslat osobní vzkaz svým blízkým, že je mají rádi a myslí na ně.

V době letošního pocovidového rozvolňování, kdy se však dalším zdrojem neklidu, nervozity, smutku či negativních emocí a očekávání stává ozbrojený konflikt na Ukrajině, si dovoluje již nyní DP poblahopřát a poděkovat opět netradiční formou všem matkám. Vnějšími obrázkovými polepy a vnitřní výzdobou jednoho z našich trolejbusů tak poblahopřeje všem maminkám k jejich tradičnímu celosvětovému svátku Dni matek.

V České republice tento svátek letos připadne na 8. května. Slavit se začal od roku 1923, a to díky jeho propagátorce Alici Masarykové. Svátek matek se slaví v mnoha státech po celém světě, jeho den ale není vždy sjednocený a vychází z různých pojetí a tradic. V Česku se slaví vždy druhou květnovou neděli. Poté bude postupně výzdoba vozu - pro „zapomnětlivé“ - lehce „inovována“ pro Den rodiny (15. 5.), Den dětí (1. 6.) a nakonec Den otců (ten se slaví v ČR vždy třetí neděli v červnu - v roce 2022 tak svátek připadne na 19. června). Opět platí, že ne všude ve světě se ale slaví ve stejný den.

Doufáme, že se naše myšlenka a trolejbus budou líbit a trochu zlepší náladu obyvatelům a návštěvníkům Hradce Králové. Myslím si, že především v této složité době je důležitá snaha šířit radost a pozitivní náladu. Současně je i tento trolejbus naším poděkováním všem, kteří se k nám po covidu vracejí a využívají naši MHD - hradecká MHD je tu s Vámi a pro Vás!“, sděluje předseda představenstva DP Zdeněk Abraham.

Vše nejlepší ke všem Vašim svátkům – blahopřejeme Vám.

 

Soubory ke stažení: 

 
 
Foto 1        Foto 2        Foto 3        Foto 4        Foto 5        Foto 6        Foto 7