DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ DP 2023

21.3.2023

POZVÁNKA (č. 2/2023)

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ DP 2023

sobota 7. 10. 2023 od 9 do 15 hodin

(do „startu“ zbývá 200 dnů)

21. 3. 2023

 

Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. (DP) pořádá u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové

 

„DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ DP 2023“

 

Srdečně zveme Vás, zaměstnance současné i bývalé (a možná i budoucí), Vaše rodinné příslušníky, všechny naše příznivce, fanoušky historie i současnosti veřejné dopravy a celou širokou veřejnost. Rádi přivítáme naše obchodní partnery i odborníky na dopravu.

 

Akce připomene nejen ekonomický, stavební či technický rozvoj za 95 let, ale i generace lidí, kteří se na provozu městské veřejné dopravy v Hradci Králové podíleli.

 

Na organizaci Dne otevřených dveří bude letos spolupracovat také Ministerstvo pro místní rozvoj, které si klade za cíl představit téma „Kde fondy EU pomáhají“. Právě v našem DP byla realizována celá řada úspěšných projektů. V rámci této komunikace pomůže zajistit zejména bohatý doprovodný program určený pro širokou veřejnost všech věkových kategorií.

 

Letos si připomínáme rovnou tři významné historické milníky či „pětková“ výročí:

 

24. 10. 2023 to bude 95 let, kdy byly založeny Autodráhy města Hradce Králové

- základ MHD v Hradci Králové,

 

1. 12. 2023 uplyne 95 let, kdy byla uvedena do provozu první autobusová linka Kukleny – Nádraží – Pražské Předměstí - Slezské Předměstí, a to s vozy Tatra 24 a Škoda 506.

 

5. 7. 2023 uplyne 15 let od dne, kdy byl zahájen provoz terminálu hromadné dopravy, který zcentralizoval městskou, regionální a dálkovou dopravu do nadčasově řešeného uceleného komplexu (THD získal titul „Stavba roku Královéhradeckého kraje 2009“ v kategorii dopravních staveb),

 

Akce se uskuteční v sobotu 7. října 2023 od 9 hodin (slavnostní zahájení) do 15 hodin v prostorách areálu Dopravního podniku v Pouchovské ulici 153 a Terminálu hromadné dopravy (THD) u Hlavního nádraží Českých drah.

 

Obě tato místa budou od 9 do 14 hodin propojena oblíbenou speciální okružní linkou (jízdní řád bude uveřejněn na stránkách DP), na které pojedou historické vozy (bude označená 95 – Den otevřených dveří) - odjezd z THD: nástupiště D1.  

 

Jedním z nich bude typicky žlutý USA SCHOOL BUS – čili legendární americký školní autobus, a to v kratší verzi pro 20 osob. Výrobce Navistar International, rok výroby 1987, naftový motor V8 o objemu 7,4 litrů a vozy z celé ČR /o jejich struktuře se ještě jedná/ bude doplňovat i náš vlastní autobus KAROSA B 732.1654, ev. č. 202 (rok výroby 1993).

 

 

 

Pouchovské ulici 153 čeká návštěvníky prohlídka celého areálu podniku včetně centrálního dispečinku, moderního zázemí řidičů MHD a učeben naší autoškoly.

 

Formou statické ukázky se představí všechny typy v současnosti provozovaných vozidel MHD včetně nejmodernějších vozů DP a posledních novinek: autobusu typu SOR NS 12 a 18 Diesel – výrobce SOR Libchavy spol. s r.o. (vloni nákup 10 vozů). Vozy splňují nejvyšší nároky na bezpečnost, kvalitu a ekologii provozu - plní emisní normu EURO VI.

 

Dále budou k vidění vozidla dílenská a speciální montážní vozidla pro údržbu a opravy trolejového vedení.

 

Zpřístupněny budou rozsáhlé prostory servisního zázemí, haly pro opravy autobusů, trolejbusů a elektrobusů. K vidění budou ukázky technického vybavení, diagnostických zařízení i ukázky postupů oprav. Některých z nich se budete moci i zúčastnit. Prohlídku bude oživovat doprovodný program pro děti - malé mechaniky, těšit se mohou například na autobusový trenažér.

V přízemí administrativní budovy (jídelna zaměstnanců DP) si budete moci nechat vytisknout vybrané linky jízdního řádu (dále JŘ), získat info o JŘ v mobilech (můžete se zde i naučit vyhledávat spojení). Poskytneme Vám i návod, jak hledat informace o JŘ na internetových stránkách DP a bude zde možnost se informovat o vývoji MHD nebo se dotázat na změny v JŘ na linkách MHD.

Služby včetně vozového parku budou prezentovat středisko zájezdové dopravy a autoškola DP.

 

Děti i dospělí se mohou svézt přímo v areálu po menší okružní trase přistaveným turistickým hradeckým vláčkem a budou mít i možnost  oblíbeného průjezdu myčkou (bez pravidelného JŘ) autobusem MHD.

Zájemci o pracovní pozice – zejména řidič/řidička MHD, automechanik, elektromechanik, autoelektrikář, autolakýrník, autoklempíř nebo pracovník pneuservisu - se mohou informovat o nabídkách volných pracovních pozic a aktuálních mzdových podmínkách a benefitech u pracovníků personálního oddělení.

 

Po celou dobu konání akce bude mimořádně otevřeno naše Zákaznické centrum v Pouchovské ulici, kde mohou příchozí získat komplexní informace o MHD či zakoupit jízdenky MHD.

 

Na akci se podařilo zajistit účast pana Aleše Lopraise i s jeho dakarovým speciálem Praga V4S DKR. Aleš Loprais je český jezdec v dálkových motoristických soutěžích, zejména v Rallye Dakar, jehož se účastní od roku 2006. Je vítězem 11 etap na Dakaru. Připraveno bude krátké povídání o závodění, technických specifikacích a také autogramiáda.

Setkáte se také s některými historickými automobily členů spolku Veteran car club Hradec Králové.

Součástí akce bude i účast Týmu silniční bezpečnosti neziskové organizace Bezpečně na silnicích o.p.s. – nevšední prezentace problematiky bezpečnosti silničního provozu pro všechny věkové kategorie v rámci projektu "Markétina dopravní výchova".

Díky krajské koordinátorce BESIPu Ministerstva dopravy pro Královohradecký kraj bude k dispozici i otočný simulátor, který slouží pro nácvik vyprošťování z převráceného vozidla a také asociuje stavy, které řidič zažívá při převrácení vozidla v případě nehody. Otočný simulátor je výchovnou atrakcí, která podá důkaz každému, kdo si chce na vlastní kůži vyzkoušet, jaké síly působí při převrácení vozidla a jak jsou bezpečnostní pasy velice důležitým prvkem bezpečnosti vozidla.

Vedle prohlídky areálu společnosti proběhnou v rámci dne i promoakce, prezentace

představení služeb či ukázky vystavené techniky některých městských společností, jako jsou Městské lesy Hradec Králové a.s. a Letecké služby Hradec Králové a.s.

 

Městské lesy Hradec Králové a.s. doplní program aktivitami pro děti i dospělé. Vyzkoušejte si své znalosti a poznávejte dřeviny našich lesů.

 

Představí se Policie České republiky – Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje, policisté Vám v rámci prevence umožní vyzkoušení „alkoholových brýlí“, dále budou na místě přítomni policisté z personálního odboru a zodpoví všechny otázky ohledně možnosti přijetí k Policii České republiky a neodmyslitelnou součástí zůstává přehlídka techniky dopravní policie krajského ředitelství.

Městská policie Hradec Králové se bude prezentovat kamerovým monitorovacím vozem, kam bude moci veřejnost nahlédnout, prezentačním stánkem s tištěnými preventivními materiály a dopravní soutěží pro děti.

Jednotky Sboru dobrovolných hasičů města Hradec Králové představí soudobou i historickou hasičskou techniku, která již tradičně upoutává pozornost návštěvníků všech věkových kategorií.

Nebudou chybět a jsou připravovány i další atraktivní doprovodné aktivity pro děti i dospělé.

 

Děti, kterým se blíží konec školní docházky, resp. jejich rodiče či rodinní příslušníci, mohou v rámci akce získat informace o studiu maturitních či učňovských oborů na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti, Hradec Králové, Vocelova 1338, prezentovat se bude Střední škola technická a řemeslná, Nový Bydžov či Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Praha.

 

Sportovní fanoušci si také přijdou na své - na stanovišti oddílu SK Karate Spartak Hradec Králové si mohou zájemci změřit rychlost úderu, vyzkoušet techniky karate a proběhne zde i autogramiáda medailistů z Mistrovství světa a Evropy. 

 

KOSTKA - kolobka, s.r.o. - český výrobce koloběžek a elektrokoloběžek – se v rámci dne otevřených dveří bude prezentovat bezplatným zapůjčením všech druhů koloběžek - od dětských, městských, sportovních silničních koloběžek nebo elektrokoloběžek až po koloběžky mushingové.

 

K zakoupení bude kniha „Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928–2020“ a další regionální publikace z Nakladatelství Regiona paní Heleny Rezkové.

 

Premiérově se akce bude účastnit společnost Locomotif design s.r.o.  Locomotif nabízí módu a produkty pro fanoušky dopravy. Na své si zde přijdou jak milovníci tramvají a autobusů, tak zároveň i fandové železnice. V nabídce jsou trička, mikiny, plakáty, půllitry, čepice, batohy a další dopravně laděné věci. Nakoupit si je můžete přímo ve stánku nebo z domova na e-shopu www.locomotif.cz

 

Akce se zúčastní také Vydavatelství Pavel Malkus Praha nabídkou časopisů, knih a suvenýrů s tematikou městské hromadné dopravy.

 

V rámci programu bude probíhat prodejní akce výrobce modelů dopravní techniky spol. AM Modely pana Miloše Chlupa, který se zabývá ruční výrobou věrných sběratelských zpravidla plastových modelů autobusů Karosa, trolejbusů a nákladních automobilů Tatra v měřítku 1:43.

 

Klub železničních modelářů Hradec Králové, který sdružuje zájemce o železniční modelářství z Hradce Králové a širokého okolí, vystaví modely silničních vozidel ve velikosti HO - 1: 87 a TT 1 : 120 - jedná se o doplňky modelové železnice (např. Ikarusy, Karosa ŠL a další). Jsou to vozidla jak tovární výroby, tak upravené, všech značek. Bude možné zde i zakoupit stavebnice silničních vozidel i autobusů - velikost 1 : 87.

 

Po celou dobu akce bude v areálu DP možnost nákupu pestré nabídky občerstvení, mimo jiné můžete ochutnat pivo zn. Rebel včetně letošní novinky Brodské 10 extra hořké - zajistí Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s.

 

Programem Vás provede známý moderátor Jan Kovařík, který uváděl pořady České televize, Českého rozhlasu a TV Prima.

 

Na Terminálu hromadné dopravy si návštěvníci prohlédnou mimo jiné jeho zázemí, tzn. i originální nadčasové dispečerské pracoviště - „kouli“ - a trolejbusovou měnírnu, která slouží pro napájení trolejbusových tratí stejnosměrným proudem. Chybět nebudou ani ukázky dobíjení elektrobusu.

 

Uskuteční se zde také výstava fotografií mapující historii městské autobusové dopravy nejen v Hradci Králové, kterou na období od 9. září (vernisáž) do 8. října 2023 připravujeme v hale MHD ve spolupráci se Sdružením pro elektrickou trakci.

U příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové opět Galerie moderního umění v Hradci Králové oživí prostor THD výstavou netradičních malířských a grafických děl inspirovaných právě cestami městskou krajinou. Autory výtvarných prací budou účastníci nejrůznějších akcí pro děti a dospělé, které edukátorky GMU pravidelně pořádají. Výstava bude k vidění od 9. září do 8. října 2023 v hale MHD.

 

O dalších podrobnostech této zajímavé a jedinečné akce pro všechny věkové kategorie bude veřejnost informována průběžně, a to zejména na stránkách www.dpmhk.cz  nebo na našem Facebooku.

 

Úplné informace budou zveřejněny těsně před akcí a každý návštěvník na místě obdrží informační leták s plánkem místa a časovým programem akce.

 

Všechny uvedené informace prosím zatím považujte stále za předběžné – může dojít ještě ke změnám.

 

Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Hradec Králové.

 

Samotný vstup na akci je tradičně zdarma.

 

Akce se koná za každého počasí.

 

 

Pořizování fotografických záznamů a videozáznamů:

 

Dovolujeme si avizovat, že pro potřeby zachycení průběhu akce a její prezentace budou v jejím průběhu pořizovány fotografické záznamy či videozáznamy. Pořízené záznamy budou uveřejněny na stránce: www.dpmhk.cz a na facebookových stránkách organizátora akce. Pokud byste fotografováni být nechtěli, můžete odmítnout pořízení fotografie přímo na místě vůči fotografovi. Pokud byste i přes naši snahu pořizovat záznamy bez možnosti identifikace zaznamenaných osob chtěli jakýkoliv záznam odstranit, zajistíme neprodleně jeho výmaz. Pro tento účel nás kontaktujte na e-mailu: reklama@dpmhk.cz.

 

Srdečně Vás zveme – přijďte se podívat na to, jak to celkově vypadá a „chodí“ ve společnosti, která Vás „vozí“ v ulicích Vašeho města a kam se jinak běžně nedostanete. Na setkání se těší Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. a jeho zaměstnanci.

 

Děkujeme také všem z Vás, kteří se již zapojili do naší „VÝZVY NEJEN PRO FANOUŠKY DOPRAVY Z HRADCE KRÁLOVÉ – POMOZTE NÁM PŘIPOMENOUT HISTORII MHD“, kteří se s námi podělili o své vzpomínky či nám již donesli nebo zaslali zajímavé materiály, historické předměty, dokumenty či fotografie, které přispějí k dalšímu zmapování historie MHD v Hradci Králové. 

 

Organizátor akce - pořadatel:

 

Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s.

Pouchovská 153

500 03 Hradec Králové 3

 

 

Soubor ke stažení: 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ DP 2023